Naast mijn beroepsopleiding ben ik al enige jaren werkzaam als gastvrouw bij de Efteling. Tijdens mijn werkzaamheden word ik dagelijks geconfronteerd met de hoeveelheid voedselafval dat belandt in de swill container, een afvalbak bedoeld voor keukenafval. Tientallen kilo’s groenten en fruit worden wekelijks weggegooid omdat er simpelweg te veel wordt besteld, of nog erger, omdat de koeling té vol zit. ​​​​​​​

Om deze kostbare grondstoffen niet verloren te laten gaan, ben ik me gaan verdiepen in de mogelijkheden die deze grondstoffen te bieden hebben. Tijdens mijn research ben ik aan de slag gegaan met de resten die tijdens het schoonmaken van de groenten verloren gaan, ook wel snijafval genoemd. Ik ben me specifiek gaan richten op dit onderdeel, omdat ik hier de meeste esthetische waarde in zie. Het merendeel van de producten dat bij het afval belandt is amper beschadigd. In de meeste gevallen is er geen vraag naar en zijn ze overbodig. Deze “afdankertjes” bevatten dikwijls een aanzienlijke waarde. Deze waarden kunnen variëren uit sterke vezels, prachtige kleuren, grote hoeveelheden, aangrijpende structuren of unieke vormen. Stuk voor stuk beschikken ze over waardevolle eigenschappen en kunnen ze dienen als basis voor nieuwe materialen. 
In samenwerking met Papiermakerij de Hoop, Rotterdam
Back to Top